Anasayfa

Ara

Favori

Sepetim0

Hesabım

(0)
Kategoriler

SEO "Search Engine Optimization" (Arama Motoru Optimizasyonu)

 

 

 

SEO Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Yapılır?

SEO, günümüzün pazarlama, reklam ve iletişim çalışmalarında önemli rol oynayan bir kavramdır. İşletmelerden e-ticaret sitelerine, blog yayınlarından online mecralardaki tanıtım uygulamalarına kadar kapsamlı bir alanı etkiler.

Peki, SEO tam olarak nedir?

SEO Nedir?

SEO, web sitesi sayfalarının ve diğer dijital içerik türlerinin stratejik optimizasyonu demek olan bir kısaltmadır. Açılımı ise orijinal dilinde şöyledir: “Search Engine Optimization”. SEO, Türkçe adıyla “arama motoru optimizasyonu” web sayfalarınızın arama motoru sonuçlarında daha yukarılarda yer almasını sağlayan bir uygulamadır. Uygulamanın ana amacı, trafik arttırmaktır.

Yani SEO stratejileri ile web sayfalarına ziyaretçi çekmek, bu yöntem ile ulaşılmak istenen ana hedeftir.

Günümüzdeki dijital dünyada farklı arama motoru mecraları vardır. Akla ilk gelen arama motoru Google’a ek olarak BingYahooBaidu gibi farklı arama motorları da bulunmaktadır. Fakat Google, arama motorlarındaki pazar payının yaklaşık %85’ine sahip olduğu için SEO’nun amacı da daha çok Google’a yöneliktir. Özetle ifade edersek; SEO, Google içeriklerini optimize etmeye odaklı bir pazarlama stratejisidir. Bunun bir diğer nedeni ise Google’ın en çok kullanılan arama motoru olmasıdır.

Dolayısıyla SEO, Google başta olmak üzere arama motorlarında insanların karşısına çıkmanızı sağlayacak olan bir yöntemdir. Günümüzde büyük firma ve şirketlerden kişisel yayıncılara kadar hemen hemen herkesin ihtiyacı olan bir pazarlama uygulamasıdır.

SEO Ne İşe Yarar?

Öncelikli olarak SEO’nun bir strateji olduğunu görmezden gelmemek gerekir. Peki, günümüzün en önemli dijital pazarlama çalışmaları arasında gösterilen SEO tam olarak ne işe yarar?

Bu konu genel olarak SEO çalışması yapan web site yayıncısı, işletme ya da uzmanın hedefleri ile doğru orantılıdır. SEO çalışması, bir optimize işlemi sunar ve bu optimizasyonun birbirinden farklı avantajı vardır. Bu avantajların her biri genel olarak görünürlük kazandırmaktır.

Web siteleri ve internet sayfaları, SEO çalışmaları ile binlerce hatta zaman içinde milyonlarca kişinin ziyaretine açık hale gelir. Bu da işletmeler için harika bir pazarlama anlayışıdır. Aynı zamanda kendi fikrini yaymak isteyen ve kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları ve blogger’lar için de muazzam bir tanıtım yöntemidir.

SEO ne işe yarar sorusuna cevap verirken organik arama sonuçlarına odaklandığından da bahsetmek gerekir. Arama motorları ‘organik’ ve ‘ücretli’ olmak üzere temel olarak iki farklı arama sonuçlarını içerir.

Ücretli arama sonuçları, reklam verenlerin belli bir tutar karşılığında arama motorlarında yayınladıkları içeriklerdir. Bu içerikler, reklam ücreti verildiği takdirde arama motorlarının üst taraflarında çıkar. Ancak organik arama sonuçları, ücretli reklam mantığına dayalı değildir. Organik aramalarda üst seviyelerde çıkmak için SEO çalışması yapmak yeterlidir.

Bu bakımdan SEO kurallarına bağlı kalarak yapılan çalışmaların ürün ve hizmet tanıtımı yapan işletmelerin satışlarını arttırmaları için harika bir yöntem olduğunu ifade etmek mümkündür.

Ürün ve hizmet tanıtımı yapan işletmeler, SEO çalışması ile ekstra maddi yüklerden de kurtulmuş olur. Çünkü ücretli reklam ile arama sonuçlarında çıkmak, ekstra bir bütçe gerektirir. Ancak SEO ile organik aramalarda çıkan işletmeler, hem daha uzun vadede arama sonuçlarının en üstünde çıkar, hem de bu imkana erişirken ekstra masraflardan kurtulur. SEO’nun işletmeler için sunduğu bu avantajı, belli bir fikri toplumun geniş kesimine yaymak isteyen herkes için geçerlidir. Dolayısıyla dijital medyada var olmanın en önemli kurallarından biri Google’da görünür olmaktır. İşte bu görünürlüğü mümkün olan temel süreçlerin başında ise SEO gelir.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO nasıl yapılır sorusuna cevap vermek için konuya iki farklı açıdan yaklaşmamız gerekir. SEO, Profesyonel SEO Uzmanı tarafından yapılır. SEO yapılırken “Site İçi SEO” ve “Site Dışı SEO” olmak üzere iki farklı kriter üzerinde durulmalıdır. İlk olarak Site İçi SEO çalışmalarından bahsedelim. Site içi SEO uygulamaları, bir web sitesinin içindeki her şey ile ilgilidir. Site içi SEO çalışmalarını aşağıdaki gibi başlıklara ayırarak inceleyebiliriz.

  • Anahtar Kelime
  • İçerik Kalitesi
  • Web sitesi hızı
  • Başlıklar ve meta etiketler
  • URL yapısı
  • Görsel optimizasyonu
  • Sade web site teması

Öncelikle web sitesinin hedef kitlesini belirlemek ve hedef kitleye uyumlu içerikler girmek gerekir. Bunun için de görünür olmak için arama motorlarında en çok aratılan anahtar kelimelere yer verilerek içerikler yazılmalıdır. Bu anahtar kelimeler, web site ana sayfasında ve ana başlıklarda kullanılabilir. İçerik kalitesi ve anahtar kelime planlamasının yanı sıra kullanıcı deneyimi arttırmak için birtakım kriterlere de dikkat etmek gerekir.

Ziyaretçilerin sitede kalabilmeleri için basit ve anlaşılır bir site teması son derece önemlidir. Site içi SEO yapılırken ziyaretçileri sitede tutmak birincil önem taşır. Bu nedenle site içi SEO konusunda tema tasarımı ve görsel gibi kullanıcı deneyimini etkileyecek kriterler üzerinde durmak gerekir.

SEO nasıl yapılır sorusunun bir diğer yönü olan “Site Dışı SEO” çalışmalarını ise aşağıdaki başlıklar haline değerlendirebiliriz:

  • Backlinkler
  • E-posta tanıtımları
  • Sosyal medya yönetimi
  • Dijital pazarlama faaliyetleri

Site dışı SEO ise bir web sitesine dışarıdan gelecek olan tıklamalar ile arama motoru sıralamasını iyileştirme amacı taşır. Çünkü farklı internet sitelerinden ya da sosyal medya kanallarından gelen tıklamalar, web siteleri için oldukça değerlidir.

Bu durum, web sitelerinin performansını artırır çünkü Google ve arama motorları tarafından olumlu karşılanır. Web siteleri, dışarıdan aldığı tıklamalar oranında arama motorlarında değerli hale gelir. Bu da sitelerin arama sonuçlarındaki sıralamasına olumlu yansır.

Site dışı SEO çalışmaları için sosyal medya kanallarında hesap açmak ve düzenli paylaşımlar yapmak gerekir. Ayrıca değeri yüksek olan web sitelerinden gelen tıklamalar da son derece değerlidir. Bu bakımdan diğer web sitelerinden backlink almak ve sosyal medya kampanyaları düzenlemek, site dışı SEO nasıl yapılır sorusuna verilebilecek cevaplar arasındadır.

SEO’nun Getirileri

  • Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmanın en ideal yoludur.
  • İşletmelerin ve e-ticaret sitelerinin birincil satış yöntemidir.
  • Marka güvenilirliği ve marka bilinirliği oluşturmaya yardımcı olur.
  • Reklam maliyetlerini düşüren zaman zaman sıfıra indiren bir dijital pazarlama yöntemidir.
  • Web sitelerinin organik verimliliğine her konuda katkı sağlar.
  • Web sitelerinin mobil verimliliğini artırır.
  • Uzun vadeli ve başarısı garantisi veren bir dijital pazarlama stratejisidir.
  • Dijital ve gerçek dünyadaki rekabette işletme, girişimci ve fikirlerin bir adım önde olmasını sağlar.
  • Yeni kitlelere ulaşma konusunda son derece pratik bir yöntemdir.
  • Dijital dünyada kimlik oluşturma işlevine katkıda bulunur.
  • Fikirlerin kitlelere ulaşmasını çok daha kolay hale getirir.
  • Rakip analizi yapma imkânı verir ve rakipleri geride bırakmak için çözümler üretir.

Uzun Vadeli Başarı için SEO

Dijital dünya, genel örgütsel hedeflere ulaşmak amacıyla keşfedilmesi gereken sayısız seçenek sağladı. Bu seçeneklerden biri de SEO çalışmalarıdır. Ancak görünen o ki SEO, bu seçeneklerin en verimlisi olarak göze çarpmaktadır. Çünkü marka bilinirliğini ve marka değerini arttırmak için oldukça verimli imkanlar sağlamaktadır.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), rekabette başarılı olmanıza yardımcı olacak bir stratejidir. SEO, bir web sitesinin organik arama motoru sonuçları aracılığıyla nicel ve nitel web sitesi ziyaretleri kazanma yeteneğini ifade eder. Bu bakımdan SEO çalışmalarını uygularsanız, hizmet verdiğiniz sektör ya da faaliyet gösterdiğiniz alan ne olursa olsun, rakiplerinizden bir adım daha önde olmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Resim
Özet
:
SEO, web sitesi sayfalarının ve diğer dijital içerik türlerinin stratejik optimizasyonu demek olan bir kısaltmadır. Açılımı ise orijinal dilinde şöyledir: “Search Engine Optimization”. SEO, Türkçe adıyla “arama motoru optimizasyonu” web sayfalarınızın arama motoru sonuçlarında daha yukarılarda yer almasını sağlayan bir uygulamadır. Uygulamanın ana amacı, trafik arttırmaktır.
X